5 ΙΟΥΝΙΟΥ 1715: η πτώση της Τήνου

"Το πρωί της 5ης Ιουνίου του 1715 αιφνίδια ήρθε ο Τζανούμ Χότζας με ένα στρατό αποτελούμενο από 45 πολεμικά και μεταγωγικά πλοία και αποβιβάζει 25.000 άνδρες. 
Αν και οι απώλειες για το στρατό του ήταν μεγάλες οι Έλληνες γρήγορα αποσύρθηκαν στο κάστρο.
Βλέποντας το βαρύ πυροβολικό και το μέγεθος των Τούρκων να πλησιάζει ο διοικητής υψώνει λευκή σημαία παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων. "
...............................................................................
"Αμέσως μετά την κατάληψη οι Τούρκοι γκρεμίζουν συθέμελα το φρούριο και υποχρεώνουν 200 από τις ευγενείς οικογένειες να εγκαταλείψουν τη νήσο και να εγκατασταθούν στην Αφρική."
...........................................................
"Ο Βενετός διοικητής της Τήνου Βερνάρδος Βάλης, προδίδει, παραδίδοντάς την στον τούρκικο στόλο τού Τζανούμ Χότζα. Ο καπουδάν πασάς Τζανούμ Χότζα, υπέταξε σε μία μέρα την Τήνο, τερματίζοντας μία περίοδο τριών αιώνων βενετικής κυριαρχίας στο νησί, και συνέχισε την πορεία του προς την Πελοπόννησο. Την ίδια ώρα, χερσαίες δυνάμεις εκατό χιλιάδων ανδρών, υπό την αρχηγία του μεγάλου βεζίρη Αλή Κιουμουρτζή, κινήθηκαν από την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα και πέρασαν ανεμπόδιστα από τον Ισθμό της Κορίνθου."

................................................................................."Στην Τήνο υπήρξε ασήμαντος αριθμός βενετών στρατιωτών (περίπου 12) και για τη φρούρηση ήταν υπεύθυνοι χωρικοί οι οποίοι ονομάζονταν Roccari. Οι Roccari έπρεπε όταν έβλεπαν ύποπτο πλοίο να το αναφέρουν. Τέλος οι Centurioni 5 άνδρες , εξελέγοντο με την εντολή να οργανώσουν σώμα 100 ανδρών ο καθένας ,στο οποίο επιλέγονταν οι ικανότεροι πολεμιστές.
Για κάθε νεκρό πειρατή που θα σκότωναν, οι Τήνιοι έπαιρναν από τον διοικητή 1-2 τσεκίνια καθώς και τα όπλα του."

..............................................................................
"Το 1570 ο πειρατής Φραγκίσκος Κορονέλλος πληροφορήθηκε ότι υπήρχε έλλειψη τροφής και επιχειρεί να την καταλάβει ανεπιτυχώς. Μέτα από αυτή του την ήττα πήγε στο σουλτάνο και φέρεται να του είπε ότι "Αυτός ο κήπος είναι οι Κυκλάδες και σας ανήκουν όλες , έκτος από αυτό εδώ το νησί που λέγεται Τήνος".
Τότε ο σουλτάνος διατάζει τον Πιαλή Πασά να την κυριέψει. Ο τελευταίος αποβιβάζεται με 8.000 άνδρες και λεηλατεί τα ωραιότερα χωριά αλλά αποτυγχάνει στην αποστολή του.
Την εποχή αυτή η Τήνος ηταν ενα ασφαλές καταφύγιο για τους Έλληνες. Το κάστρο της Αγίας Ελένης θεωρούνταν απόρθητο. Οι Τήνιοι ασκούν την πειρατεία συστηματικά."




Τα στοιχεία προέρχονται από τα παρακάτω site:
http://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_Τήνου

http://eistorias.wordpress.com/2014/06/05/ελληνικο-ημερολογιο-05-ιουνιου/#more-18602

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΓΕΜΑΤΟ ΒΛΑΚΕΣ...

ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ...

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ !